Blogger templates

Selasa, 28 Disember 2021

Bayar Zakat Secara Online Dengan Kad Kredit Islamik

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Bayar Zakat Secara Online Dengan Kad Kredit Islamik | Dah nak akhir tahun ni, korang dah tunaikan zakat ke belum tu? Kalau korang belum menunaikan zakat, inilah masanya untuk berbuat demikian. Sebagai umat Islam, kita semua sedia maklum mengenai kewajipan berzakat, orang kata berzakat ni dapat mensucikan harta. Bukan sahaja harta, malahan pahala. Tau tak dengan berzakat ni, kita bukan sahaja memanfaatkan diri sendiri tapi juga kepada golongan yang lebih memerlukan. Sekarang ni kita pun tau tragedi banjir yang berlaku kan? Lembaga Zakat Selangor (LZS) juga ada menghulurkan bantuan tau dari hasil zakat. Alhamdulillah.

Zakat dan Kewajipannya

Zakat merupakan salah satu daripada rukun Islam yang kelima. Zakat diwajibkan kepada setiap individu Muslim yang telah memenuhi syarat-syaratnya seperti sempurna milik, cukup haul dan cukup nisab.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud : “Wahai orang-orang yang beriman! Keluarkanlah zakat sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu.” (Surah Al-Baqarah : 267)


Islam sentiasa menitikberatkan tentang memudahkan sesuatu perkara dan tidak mahu menyulitkan manusia dalam urusan sehariannya khususnya dalam melaksana urusan agama. Semua hukum Islam adalah mudah bagi mereka yang benar-benar beriman.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud: “ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusan.” (Surah At-Talaaq : 4)

Umat Islam juga diingatkan supaya tidak membebankan sesuatu perkara malah haruslah dipermudahkan.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : “Permudahkanlah dan jangan menyukarkan, berilah khabar gembira dan janganlah memberikan khabar yang menyusahkan hati.” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Pembayaran zakat perlu dibuat sebaik tiba haul iaitu sebagaimana firman Allah s.w.t di dalam surah Al-An’aam ayat 141 yang bermaksud : “Dan keluarkanlah haknya (zakatnya) pada hari memetik atau menuainya.”

Di dalam nas yang lain umat Islam dibolehkan mengeluarkan zakat walaupun belum cukup setahun berdasarkan sebuah hadis Rasullulah s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Ali r.a katanya : “ Sesungguhnya Abbas meminta izin dari Rasulullah mengeluarkan zakat sebelum masanya, maka Rasulullah mengizinkan Abbas berbuat yang demikian itu.”

Bayar Zakat Secara Online Dengan Kad Kredit Islamik




Sekarang ni nak bayar zakat lebih mudah, korang tak perlu pegi ke kaunter untuk berurusan pun. Bayar secara online dengan kad kredit Islamik korang pun boleh! Yelah, kalau nak berurusan kat kaunter ni agak leceh kan, nak kena cari parking, nak beratur lagi. Jadi Lembaga Zakat Selangor (MAIS) telah mengambil pendekatan untuk menyediakan saluran alternatif kepada pembayar-pembayar zakat sama ada individu ataupun korporat untuk menunaikan kewajipan Zakat.


Terdapat beberapa jenis Kad Kredit Islamik dan memenuhi syariah sepertimana yang telah difatwakan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor yang diterima oleh pihak LZS, antaranya :

  • Kad Bank Islam (Visa & Master)
  • Kad Kredit Al-Taslif AmBank (Visa & Master)
  • Kad I-Bank Rakyat
  • Kad Kredit Al-Ikhwan Maybank Islamic
  • Kad Caj Al-Rajhi Bank
  • Kad Al-Aiman BSN

Pembayaran menggunakan kad kredit ini boleh dibuat secara online ataupun di semua kaunter zakat LZS. Bayar secara online la cepat kan? Caranya pun mudah dan lebih efektif.

Layari portal e-zakat di www.zakatselangor.com.my 

Isikan butiran seperti :

  • Maklumat Bayaran
  • Pilih kaedah Pembayaran
  • Pilih Bank
  • Dan dapatkan Resit Bayaran Zakat

Senang kan? Kaedah pembayaran secara online ni cepat dan selamat. Semua pembayaran akan dilakukan dalam "real time online" iaitu proses debit daripada bank pembayar kepada akaun pembayar akan dijalankan pada masa itu juga dan proses pengeluaran resit bayaran zakat akan dilakukan dalam tempoh 14 hari bekerja.

Kempen Menang dan Kongsi


Kakak nak kongsikan 1 berita menarik untuk pembayar zakat. Kalau korang membayar zakat sekarang, korang berpeluang menyertai Kempen Menang dan Kongsi LZS dimana 50% daripada nilai hadiah yang diterima kepada asnaf yang berhak dan ditentukan oleh LZS sendiri. Korang boleh baca terma dan syarat kempen di bawah okay!


Info lanjut :

Selasa, 14 Disember 2021

Top 10 Fitness Gifts for Him This Christmas 2021

 ASSALAMUALAIKUM AND HELLO EVERYONE!

Top 10 Fitness Gifts for Him This Christmas 2021Everyone deserves to be spoiled once in a while and this coming Christmas is the perfect opportunity for you to spoil your loved one. If you are struggling to find the perfect fitness gifts for the gym-goer or fitness freak boyfriend or crush, we are here to help you.

We have compiled ten top Muscle Metabolix (MMX) fitness gifts for your perfect other half this Christmas. Best of all, every MMX product is Halal certified by the Islamic Services of America, a body recognised by JAKIM. So, time for some shopping and make it the most memorable Christmas of all time.


1. MMX BCAA


(Left: MMX Athlete Faez Kamal with the MMX BCAA)

Nobody understands the pain of muscle soreness (especially after a gruesome leg day) than your gym lover boyfriend. Some MMX BCAA will definitely soothe those soreness, and will also warm the heart.

BCAA, or also known as branched-chain amino acids, are a group of three essential amino acids: leucine, isoleucine and valine that can help to build muscle, decrease muscle fatigue and alleviate muscle soreness.

Shop now: https://nutritionpro.my/product/mmx-bcaa-30-serving/


2. MMX 2022 Limited Edition Sleeveless Workout Shirt


(Left: Sazali Samad, Nutrition Pro and MMX’s Ambassador with the MMX Shirt 2022 Edition)


On a budget? Fret not because the latest MMX 2022 Limited Edition sleeveless workout shirt will cost you RM40 only. Made with microfiber polyester material that makes it light and airy, the soft and comfortable MMX sleeveless shirt also makes it easy for movement and mobility.


There is nothing better than a shirt endorsed and worn by the ten times Mr Universe, Sazali Samad, and it will definitely put a smile on his face.


Available sizes: S, M, L, XL, XXL and XXXL


Shop now: https://nutritionpro.my/product/microfiber-jersey-fit-t-shirt/ 


3. MMX Dexe Brn-XR Fat Burner (Capsule / Powder) 


(Left: MMX Athlete Yeo Mei Yi with the MMX Dexe Brn-XR Capsule and Powder)


If your other half is on a constant diet, why not an MMX Dexe Brn-XR fat burner as a gift for him. Available in capsule and powder, the MMX Dexe Brn-XR is dubbed as one of the most effective fat burners in the market. No more hardcore diets and definitely no more skipping the delicious festive meals.


4. MMX Dexe Brn-XR Stim Free (Night Series)

(Left: MMX Athlete Jason Chua with the MMX Dexe Brn-XR Stim Free)


Is your boyfriend or your other half neglecting you because they are obsessed over their daily weight loss routine? Are they counting calories for their diet? The MMX Dexe Brn-XR Stim Free (Night Series) is the perfect product for your loved one.


No caffeine, no stimulants, and just one scoop of MMX Dexe Brn-XR Stim Free every night before bedtime will help to burn off those stubborn fats in their sleep. Say goodbye to sacrificing a beautiful date night.


Shop now:

Shopee: https://bit.ly/3y78afP 

Lazada: https://bit.ly/31HIvxZ


5. MMX Mass Gainer 13lbs & 2.5lbs


(Left: MMX Athlete Akmal Azahar with the MMX Mass Gainer 13lbs and 2.5lbs)


New year, new resolution, new gains? If that is something your other half is aiming for, the MMX Mass Gainer is the perfect gift to make his dreams come true, and it is as easy as two scoops, three times a day to get those gains. 


Made with premium quality protein (65 grams per serving), BCAA (14 grams per serving), Creatine (5 grams per serving), Glutamine (8 grams per serving), and a premium source of carbohydrates (250+ carbs per serving), the MMX Mass Gainer can help to put on mass and weight, especially for those who are underweight. Turn this Christmas into a magical festivity with a dream physique fulfilled.


Available in 13lbs (approximately 6kg) and 2.5lbs (approximately 1kg), time to feel the transformation with MMX Mass Gainer.


Shop now: 

MMX Mass Gainer 13lbs (6kg): https://nutritionpro.my/product/metabolix-mass-gainer-13-lbs/

MMX Mass Gainer 2.5lbs (1kg): https://nutritionpro.my/product/metabolix-mass-gainer-2-5lbs/


6. MMX TEST Sply


(Left: MMX Athlete Chen Wei Au aka Rex Au with the MMX TEST Sply)


A man always runs with his testosterone, but when the testosterone level goes low, a lot of his functionality in the body becomes slow as well. Why not a confidence booster for the man you love as a present this Christmas? The MMX TEST Sply will definitely be the optimum choice to boost the testosterone.


Shop now:


7. MMX Amino Shred


(Left: MMX Athlete Suy Xiao Jun with the MMX Amino Shred)


A two-in-one combination of l-carnitine (helps to transform body fat into energy) and amino acids (helps with muscle recovery) that will burn off fat while building muscles, say no more as the MMX Amino Shred will bring your loved one a step closer to their dream physique.

Shop now: https://nutritionpro.my/product/amino-shred-30-serving/


8. MMX ISOLEAN


(Left: MMX Athlete Terrance Chiam Ann with the MMX ISOLEAN)


Made with premium quality isolate whey, the MMX ISOLEAN hails a 25 gram whey isolate and 5 grams of BCAAs per serving (per scoop). The MMX ISOLEAN is also fat free and lactose free, making it suitable for those who are lactose intolerant. 

Moreover, it is a great catalyst for those who would like to lose some weight and gain some muscles this Christmas. Best of all, it is suitable for both male and females.


Perhaps it is time for a couple fitness goals?


9. MMX Glutamine


(Left: MMX Athlete Muhammad Nazrul Naim with the MMX Glutamine)


Building muscles can be expensive but by thinking smart and using the right product, it can be easy. By adding just one (1) scoop of MMX Glutamine into your MMX Mass Gainer, you will feel the difference in your physique in a short period of time.

Shop now: https://nutritionpro.my/product/phrma-grd-glutamine-80-servings-400grams/ 


10. MMX Spr Hmn Pre-Workout


(Left: MMX Athlete Eiman Adziq with the MMX Spr Hmn)


The thing about Christmas is that it is just a few days away from the new year, and the drive for a new year resolution to obtain a fit body with six pack abs is always the first to make it to the list, and the first to be abandoned after the new year.

Why let the motivation dwindle just after two weeks into a year when you can motivate your other half to workout more with the MMX Spr Hmn pre-workout?

Time to keep their energy going to keep the motivation moving. If not, they will end up on the couch, again, just like how they tell you every year end.

Shop now:

Shopee: https://bit.ly/3lAsoZn 

Lazada: https://bit.ly/3pNOvOh 


And there you have it, 10 amazing Christmas gifts for the 1 person you love. Nothing beats a push during Christmas into a new year with a new resolution, especially when it comes to getting one’s dream physique and more importantly, their health.


Start now, start today, and let Nutrition Pro guide you through your fitness journey to success.


Pembukaan Semula OGAWA Concept Store di Mid Valley

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

Pembukaan Semula OGAWA Concept Store di Mid Valley - Hi korang! Kakak ada berita baik untuk pelanggan setia OGAWA. Sekarang ni OGAWA Concept Store yang terletak di Mid Valley telah dibuka secara rasmi pada 8 Disember 2021 yang lepas! So korang dah boleh pegi mencuba dan merasai sendiri pengalaman duduk atas kerusi urut empuk dan pelbagai lagi produk OGAWA.

OGAWA bukan jenama asing lagi di Malaysia. Jenama ni sudah terkenal sejak sekian lama sampaikan kalau sebut pasal kerusi urut elektronik, mesti kita ingat OGAWA kan? Menuju ke tahun baru ni, OGAWA Malaysia mengembangkan perniagaan dengan menyediakan pengalaman dalam kedai yang baharu di OGAWA Concept Store di Mid Valley Megamall dengan memperkenalkan hibrid pintar teknologi dan pengalaman gaya hidup runcit yang dipertingkatkan.

Di bawah konsep baharu ini, OGAWA menawarkan pilihan teknologi, inovasi, kehidupan global, dan tawaran pengalaman yang sesuai dengan golongan sasaran yang serba moden. OGAWA Concept Store juga telah melakukan transformasi dalaman kedai untuk memberikan pengalaman "Gaya Hidup Pintar" kepada pengguna. Masuk je dalam OGAWA Concept Store ni, terasa macam masuk rumah sendiri tau! Lepas tu berpeluang mencuba pelbagai produk OGAWA supaya korang boleh sesuaikan untuk kegunaan dalam rumah sendiri kelak. Best kan?

Sakan kan Sally cuba produk OGAWA ni.

Masa kat sini hampir semua peralatan OGAWA yang kakak cuba termasuklah Master Drive AI 2.0 yang dibina dengan sehingga 5,184 kombinasi urutan untuk memberikan penyelesaian kesihatan yang lebih meluas, menampilkan Kecerdasan Buatan (AI) termaju termasuk pengecaman muka, Penjejak Kesihatan dan Pengimbas™, dengan kuasa automatik AI.

Kalau korang nak beli kerusi urut OGAWA ni kan, inilah masa yang sesuai sebabnya OGAWA Concept Store menawarkan jualan eksklusif Krismas bersempena pembukaan semula store di Mid Valley dengan diskaun sehingga 50% dengan pelan 0% hingga 68 bulan. So nak beli untuk diri sendiri atau keluarga tersayang boleh kunjungi OGAWA Concept Store sekarang!

Maklumat lanjut : www.ogawaworld.net



Khamis, 9 Disember 2021

Cara Semak Jumlah Pembelian di Shopee

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Cara Semak Jumlah Pembelian di Shopee - Sekarang ni online shopping memang tak asing lagi, semua di hujung jari. Antara laman online shopping utama, Shopee. Kakak ni boleh dikatakan tetiap bulan ada je membeli kat Shopee. Kadang benda tak perlu pun kakak sakan beli. Tak tau nak nangis ke nak gelak. Hahahaha!

IKLAN : Sapa nak dapatkan tudung bawal Minaz atau Fareha boleh ke shopee kakak mytudungsister

So arini kakak nak ajar korang macam mana nak semak total pembelian korang kat Shopee. Senang je, dalam masa beberapa minit je dah boleh tau total spend korang kat Shopee. Ajommm!

Step 1 :

Copy code disini : https://github.com/epool86/calculateshopee/blob/main/calculate.js

Step 2 :

Pegi Shopee korang dan klik bahagian "My Purchase"

Step 3 :

Right click dan tekan Inspect

Step 4 :

Pegi bahagian console dan paste code yang korang copy di step pertama, di bawah sekali. (Yang highlight warna biru tu code kakak dah paste.)

ENTER!


Tadaaaaaa! Hasil pembelian kakak selama duk berShopee ni dah RM 6024.92 rupanya. Ingatkan dah puluh-puluh ribu. Yelah kalau shopping kat Shopee tu kadang macam orang hilang akal kot. Nampak sangat cheapskate! Hahahahaha.

So korang berani ke nak check tu?

Rabu, 8 Disember 2021

Bagaimana Nak Menjaga Mata Anak Tanpa Meninggalkan Gadjet?

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Bagaimana Nak Menjaga Mata Anak Tanpa Meninggalkan Gadjet? - Sekarang ni zaman dah berubah. Kalau dulu kita tak terdedah dengan penggunaan gadjet, tapi anak-anak zaman sekarang lebih kerap menggunakan gadjet seperti telefon pintar, komputer dan peralatan elektronik lain. Nak pulak sejak PKP ni, banyak yang belajar dari rumah secara online. Jadi kekerapan penggunaan gadjet tu lebih kerap berbanding biasa.

Baru ni kakak berkesempatan join free talk bersama Dr Mohd Hafidz Ithnin iaitu Pakar Mata Optom Eyecare dan Pensyarah UIAM anjuran Optom Eyecare Bangi. Walaupun takde anak lagi, kakak tetap join supaya boleh sama-sama kongsikan dengan korang, golongan ibubapa.

Macam yang kita semua sedia maklum, penggunaan gadjet yang tidak terkawal boleh memberikan kesan sampingan kepada anak-anak. Jadi sebagai ibu bapa, korang kena aware akan perkara ni. Antara kesan penggunaan gadjet yang tidak terkawal ialah :

Peningkatan power spek mata


Dari kita kecil, bola mata akan berkembang dan proses pemanjangan bola mata akan berlaku. Sekiranya anak-anak yang mula memakai cermin mata diusia muda, penggunaan mata yang terlalu fokus boleh mempercepatkan peningkatan power spek mata. Dan yang paling bahaya apabila proses pemanjangan bola mata terlalu cepat, boleh mengakibatkan urat bola mata terputus dan boleh membutakan mata.

Otot fokus mata yang tidak stabil


Kanta mata ibarat DSLR dan otot mata boleh mengawal kanta mata. Sekiranya tidak dikawal, fokus mata akan terganggu dan menyebabkan otot fokus mata menjadi tidak stabil. Yelah, macam DSLR pun kalau kita kerap guna tanpa henti, boleh jadi hilang auto-focus jugak kan. Macam tu juga mata kita, kalau tak dikawal atau dijaga boleh menyebabkan kerosakan mata.

Mata menjadi cepat penat

Selalu kalau mata kita rasa letih, mesti kita akan genyeh mata tu kan? Kadang sampai merah-merah biji mata tu. Kalau budak-budak, lagi sakan la diorang genyeh mata. Ini boleh menyebabkan mata luka dan rosak. Kalau nak tau, mata kita memang akan mengeluarkan cecair untuk melembabkan mata, tapi kalau kita terlalu fokus menggunakan gadjet, mata akan menjadi cepat letih dan kita kurang mengerdipkan mata, membuatkan mata cepat kering.

Masalah Juling

Penggunaan gadjet yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan masalah juling kerana otot yang mengawal mata terlalu aktif dan terlalu fokus terhadap sesuatu imej. Keadaan ini akan menyebabkan otot mata hilang kawalan sekaligus menyebabkan mata alignment bola mata beralih. Untuk memulihkan masalah mata juling, rawatan terapi dan susulan perlu dilakukan dan akan mengambil masa enam bulan ke setahun. Tapi sekiranya masalah juling ini sudah terlalu lama, proses pnyembuhan akan mengambil masa yang lebih panjang.

Kesukaran untuk tidur



Anak-anak ni, kalau dah bagi gadjet memang sanggup tahan mata dari tidur. Nak tengok youtube la, main games la dan macam-macam lagi. Situasi ini bukan sahaja boleh menyebabkann kerosakan mata, tapi boleh menggangu kesihatan juga.

Jadi, macam mana nak menjaga mata anak tanpa menginggalkan gadjet?

Menurut Dr Mohamad Hafidz Ithnin, memang sukar nak buatkan anak-anak meninggalkan gadjet. Tapi masih ada cara lain yang boleh dipraktikkan dalam menjaga mata anak-anak.

Beri masa untuk berehat sebentar


Budak-budak ni, kalau dah hadap gadjet memang tak pandang menda lain dah. Kadang nak ajak makan pun susah. Kalau ada kelas online dan homework, lagilah extra penggunaan mata tu. Sebagai ibu bapa, korang boleh ajak anak-anak buat aktiviti lain sekejap untuk merehatkan mata mereka dari tenung gadjet je. Ajak tengok pemandangan dalam 5 ke 10 minit atau ajak main dengan kucing kejap ke bagi tujuan merehatkan otot mata. Lepas pada tu, anak-anak boleh meneruskan penggunaan gadjet untuk sambung balik buat homework yang cikgu bagi.

Melakukan aktiviti di luar rumah

Kalau anak dah terlalu attach dengan gadjet, apa kata ajak anak-anak melakukan aktiviti di luar rumah dan beriadah bersama-sama untuk distract diorang dari kerap menggunakan teknologi ni. Korang boleh ajak diorang bercucuk tanam ke, pegi taman untuk berjogging ataupun ajak je mandi sungai. Kalau duduk kat kawasan bandar tu, ajak je pegi jalan-jalan kat mall. So masa ni, anak-anak dah tak terfikir pun nak tengok gadjet. Hehehehe.

Menggunakan kanta khas dan kanta penapis berwarna biru untuk gadjet


Tau tak ada kanta khas untuk gadjet? Kalau tak tau, korang boleh ke Optom Eyecare bangi untuk mendapatkan khidmat nasihat dan info lanjut mengenai kanta khas ini. Penggunaan kanta khas ni dapat melindungi mata anak kita. Selain kanta khas ni, korang juga boleh mendapatkan kanta penapis berwarna biru yang dapat membantu menghalang cahaya biru menembusi mata.

Memberikan ganjaran

Ganjaran yang kakak maksudkan ni, bukanlah wang ringgit semata. Ibu bapa kenalah bijak tackle minat anak selain daripada gadjet. Belanja makanan kesukaan diorang ke ataupun berika permainan atau barang yang disukai oleh anak-anak selain gadjet.

JOM JUMPA DR MOHD HAFIDZ ITHNIN PAKAR MATA DI OPTOM EYECARE!

Haaaa, dah tau kan macam mana nak menjaga mata anak ni? Kalau korang nak tau lebih lanjut, satu sesi perjumpaan dengan Dr Mohd Hafidz Ithnin akan diakan pada 11 Disember 2021 di Optom Eyecare bangi. bagi ibu bapa yang berminat, korang boleh menghubungi talian 011-1147 9093 untuk membuat janji temu dan mengesahkan kehadiran.

Optom Eyecare Bangi telah menperkenalkan satu perkhidmatan terbaru khas untuk kanak-kanak iaitu Kiddos Eyecare yang lebih memfokuskan kepada penjagaan mata untuk anak-anak. jangan lepaskan peluang ni tau.




Untuk maklumat lanjut :

OPTOM Eyecare Bangi
Alamat : No. 37 Jalan 8/1, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi, Selangor (Berdekatan Marrybrown).

Waktu Operasi : 9.00 am – 8.00pm (Setiap Hari)

Instagram: @optombangi

Facebook: Optom Eyecare