Ooh La La Brunch, Bonjour!

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Ooh La La Brunch, Bonjour! | Sepanjang beberapa bulan lepas, banyak betul dugaan sampai kakak sendiri lupa nak mingle-mingle dan manjakan diri sendiri dari baik segi mental dan fizikal. Lepas tu kakak nampak Mamasan post pasal Ooh La La Brunch, terus kakak register, kalau ada rezeki boleh la join kan. Alhamdulillah, tak lama lepas tu kakak dapat invitation dari Mamasan. Thank you Tammy!



Seperti tahun-tahun sebelum ni, kalau event dengan Tammy, mesti akan ada tema. Untuk Ooh La La Brunch kali ni, temanya adalah Parisian Chic! kalau sebut pasal Paris, kakak terus terbayang baret hat. Bab baju pulak, susah jugak kakak nak decide nak pakai apa. Kalau korang google, Parisian fashion ni jenis yang agak minimalis. Dan kalau korang kenal kakak, minimalis tu so not me! Hehehehehe. So lepas google segala images, godek kat Pinterest, kakak pilih untuk pakai tweet suit warna pink ala-ala Emily in Paris. Aggittteeeewww!



Event kali ni bertempat di Lou Lou James Kitchen, Plaza Arkadia. Lepas 2 tahun takde event, kakak memang excited sangat nak mingle dengan geng-geng The Butterfly Project Malaysia. Actually Ooh La La Brunch ni event yang santai dan berkonsepkan self-care. Yes! Self-care, kakak tau this past few years has been so hard for most of us. Dengan pandemic yang macam tak berkesudahan, ada yang hilang kerja dan macam-macam lagi. Macam kakak pula, baru-baru ni diduga dengan kesihatan Abah yang tak menentu, so kakak memang stress, sedih dan sangat-sangat perlukan sedikit me time untuk kakak rehatkan kepala dan badan.



Dalam acara ni, ada beberapa sesi self-care yang kitorang buat. Antaranya aktiviti melukis atas tote bag bersama Us For Ocean. Aktiviti ni memang seronok, semua orang enjoy gila melukis atas tote bag tu tau. Ramai betul yang kreatif tau, kemain cantik lukisan diorang. Kakak yang tak berapa nak kreatif ni, lukis je la apa yang terlintas kat kepala. Hasil diaaaaaaa... Tadaaaaaaaa! Hahahahha. Bolehlah kan???



Lepas tu pula, ada sharing session bersama Roots Malaysia yang berkepakaran dalam menghasilkan Essential Oil (EO). Sekarang ni EO memang dah jadi 1 bende yang semua orang wajb ada. EO ni banyak kegunaan dia, selain daripada bau yang mampu menenangkan ianya juga boleh membantu merubah mood seseorang. Ada juga EO yang boleh mengurangkan gejala penyakit seperti sengugut, sakit kepala dan sebagainya. Masa kat Ooh La La Brunch ni, kami dapat EO yang special dari Roots Malaysia tau! Tapi kakak lupa la main ingredients EO dia tu. Yang kakak tau bau dia memang best!



Lepas tu pulak, ada sharing session dari Skin Inc. Kalau korang memang pentingkan penjagaan kulit, Skin Inc ni bukan jenama asing lagi. Kat Sephora pun ada jual. Skin Inc memang terkenal dengan custom skincare, maksudnya skincare kita tu dirumus dengan ingredients yang bersesuaian dengan kulit kita dan juga mengikut jenis kulit. Masa sesi ni juga Skin Inc ada buat demo produk TRI-LIGHT™️ mereka yang mampu membantu memperbaiki sel kulit dan membuatkan kulit jadi lebih lembut. Paling best, kitorang semua dihadiahkan dengan Skin Inc Sleeping Mask yang dirumus bersesuaian dengan kulit masing-masing tau! Yeayyyyy!



Sepanjang acara, kami dihidangkan dengan Ooh La La Brunch dari Lou Lou James Kitchen, beserta dengan refreshing drinks dari MONIN. Masa ni la baru tau sebutan yang betul tau, kalau tak ikut main dan je sebut MONIN tu! Hahahahhaahha. Antara menu yang dihidangkan ialah Spaghetti, Roast Chicken, pelbagai jenis keju dan banyak lagi! Korang boleh tengok je la gambar. Hahahhahah.



Kemuncak acara, pengumuman 3 pemenang best-dresses. Korang rasa kakak menang ke tidak? Alhamdulillah, kakak merupakan salah seorang dari 3 pemenang. Yeayyyy! Tapi pada kakak kan, semua yang hadir tu memang mengikut tema dan cantik-cantik.



Apapun, kakak nak ucap terima kasih kepada semua penaja Ooh La La Brunch dan of course kepada Mamasan yang sudi menjemput kakak. It means a lot to me! See you next event.


My tablemate!


Au Revoir!

Baca Selanjutnya »

Layan Game Online di plays.org

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Layan Game Online di plays.org | 2 minggu ni kakak memang sibuk dengan trip yang back to back, tak sempat nak rehatkan badan dan kepala. Lepas balik tu pulak dah mula sibuk dengan urusan seharian. Kadang rasa penat sangat, otak pun sama letih. So untuk hilangkan rasa letih tu, kakak rajin layan game online. Antara website game online yang kakak selalu main ialah plays.org.




Banyak game online yang ada kat sini dan yang paling best ianya percuma dan takde iklan! Kakak paling stress kalau main game tu, kejap-kejap kuar iklan. Elok tak stress, lagi stress pula jadinya. Hahahahhahha. Selain tu permainan kat sini bukan sahaja sesuai untuk dewasa, malahan untuk kanak-kanak juga!. Kalau korang nak bagi anak-anak melayan games sesekali tu, bolehlah ke plays.org. Kalau korang tengok, lebih dari 150 jenis game ada. 



Jom kita intai games yang terdapat kat sini. Kakak nak share beberapa game yang kerap kakak main.



Sebagai pencinta kucing, semestinya cat games ni jadi salah satu favourite kakak. kadang-kadang game dia tu macam bebudak punya level je, tapi bila dah main, eh! jadi syok pulak. Crashy cat ni layan tau, dia macam ala-ala Super Mario gitu.




Lepas tu, antara game yang dari zaman kanak-kanak tak penah bosan, pinball. Siapa ingat? Dulu masa lepak cyber cafe guna pc kotak tu, game pinball je la yang ko hadap kan? Hahahahhaha. Mengimbau betul! Tapi sekarang dah canggih, macam-macam jenis game pinball boleh main, bukan 1 tu je.



Macam kakak cakap sebelum ni, korang boleh main games dengan anak-anak juga. Dan games yang ada bersesuaian mengikut peringkat umur. Contohnya kalau anak-anak korang tu peringkat pra-sekolah, boleh sama-sama layan colouring games ni. Tapi disebabkan kakak kau terlebih kreatif, memang kalah budak tadika la teknik kaler-kaler nye. Hahahahahhah.




Sajalah pilih Garfield ni, tapi baru kaler tang perut Garfield dah rasa macam, ya ampun! pebende seorang Ayue kaler ni? Indehhh betul! Hahahahahhahaha. Comot betul hasil kerjanya. Tapi tengok, memang bagus kan? Game ni bukan semua melalaikan untuk anak-anak, ada yang bagus untuk perkembangan otak dan pemikiran kreatif mereka. Tapi parents kena pantau la apa yang anak-anak ni main kan.


Ikutkan banyak game favourite kakak nak share tau, tapi kang kalau share semua mau 3 hari 3 malam tak habis cerita. Apa kata korang pegi je kat plays.org untuk cuba sendiri. Nak game perang, game menguji minda, game santai-santai semua ada! Best tau. Hilang sekejap segala permasalahan dalam kepala ni bila layan game sekejap. Selamat mencuba! Heheheheheh




Okay, okay dah! Heheheheh. Jom kita battle, sape hebat! 

Baca Selanjutnya »

ReLY | Aplikasi Pembelajaran Dalam Talian

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA 


ReLY | Aplikasi Pembelajaran Dalam Talian | Sejak Covid-19 melanda, penggunaan aplikasi dalam talian telah diperkenalkan secara menyeluruh termasuklah dalam sesi pembelajaran. Baru-baru ini, Fly High Training Centre telah memperkenalkan satu aplikasi yang dinamakan ReLY yang telah dilancarkan di De Palma Hotel Shah Alam. Majlis ini disempurnakan oleh YBhg. Dato' Shaharuddin bin Abu Sohot, Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat.




Apa itu ReLY?


“ReLY is REVOLUTION OF LEARNING, with ELECTRONIC ECONOMICS value, through a LEVERAGE APPROACH, and YEOMAN SERVICES”



Matlamat ReLY ialah memastikan semua pelajar berpeluang dan berupaya untuk mengakses sistem dalam talian daripada mana-mana lokasi di seluruh negara dan tidak terbatas untuk satu-satu lokasi sahaja. 




Selain sesi pembelajaran, ReLY juga menawarkan manfaat lain bagi ibu bapa yang mendaftarkan anak-anak seperti :


  • Khairat Kematian
  • Tabung PIBG
  • Baucar
  • Bantuan Peralatan Pendidikan
  • Insentif Kewangan Permulaan IPT
  • Insentif Kecemerlangan
  • Peperiksaan


Menarik kan? Yang lagi menarik, ReLY akan membuat kelas percubaan secara percuma selama 2 minggu bermula 16 September 2022 ini. Kalau ada ibu bapa yang nak tengok sendiri cara penyampaian guru-guru dan pembelajaran yang diajarkan kepada anak-anak, boleh amik peluang ini. Bukan senang tau.


Macam mana nak join?


Layari www.relyedu.com dan buat pendaftaran untuk login, secara automatik korang layak mengikuti kelas percuma selama 2 minggu yang bernilai RM398 bermula 16 September ini.




Barisan Ikon ReLY dan Pakej Yang Ditawarkan oleh ReLY


Barisan Ikon ReLY juga bukan calang-calang. Kebanyakkan daripada para guru ini mempunyai pengalaman dan ada antara guru yang telah dinobatkan dengan pelbagai anugerah. Jadi, ibu bapa tak perlu rasa ragu-ragu.




Pakej yang ditawarkan juga, sangat berpatutan dan berbaloi serendah RM99 sahaja sebulan.



Kalau nak tau lebih lanjut mengenai ReLY, boleh layari  :

Website : https://www.relyedu.com/

Facebook : https://www.facebook.com/rely.apps

Instagram  : https://instagram.com/relyapps

Tiktok : https://www.tiktok.com/@relyapps

Baca Selanjutnya »

Sambutan Kita Merdeka Kami Anak Malaysia di AEON Mall, Nilai

 ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 


Sambutan Kita Merdeka Kami Anak Malaysia di AEON Mall, Nilai | 31 Ogos merupakan tarikh Kemerdekaan Tanah Air tercinta, Malaysia. Kakak nak amik kesempatan ni untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan kepada semua Rakyat Malaysia! Alhamdulillah dah 65 tahun kita mengecapi kemerdekaan. Tahun ni sambutan Hari Kemerdekaan kembali meriah setelah 2 tahun kita tak dapat meraikannya, so korang sambut kat mana je? Tahun ni kakak ke AEON Mall, Nilai je bersempena program Kita Merdeka Kami Anak Malaysia.



Program Kita Merdeka Kami Anak Malaysia ini dihadiri oleh YB Dato' Dr. Razali Bin Ab Malik, Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, Encik yob Majid, Presiden IRAMA, Mr. Naoya Okada, Timbalan Pengarah Urusan AEON CO. (M) BHD dan Dr Kasuma Satria Mat JAdi, Ketua Pegawai Sumber Manusia merangkap Pengarah Komunikasi Korporat AEON. Program Kita Merdeka Kami Anak Merdeka ini ialah hasil kerjasama AEON bersama Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia (IRAMA).



Banyak aktiviti menarik yang diadakan di AEON Mall, Nilai seperti berpeluang berjumpa dengan Siti Nordiana pada sesi meet and greet, kalau nak Nana berkolaborasi dengan AEON untuk manisan Nana Dessert. Nak cuba? Boleh dapatkan kat AEON. 


Credit : https://modernmumthingy.com/


Selain tu antara aktiviti yang menarik ialah Drum Circle bersama Kandora. Pengunjung berpeluang bermain alat muzik bersama-sama dengan mereka tau! Kakak sendiri tak melepaskan peluang. Seronok gila! Sebelum ni kakak selalu join aktiviti DrumCircle kat RWMF, so bila nampak ada aktiviti ni, kakak memang eksited ye! Hehehehhehhehe. Ada juga demonstrasi masakan, berhibur bersama peserta pertandingan busker dan konsert pada sebelah malam. Tapi kakak tak sempat tunggu sampai malam la.


Credit : https://www.dboystudiomy.com/


Sebagai simbolik sambutan Kemerdekaan, para pengunjung akan menyanyikan Lagu Negaraku dan membaca Rukun Negara. Uniknya, nyanyian Lagu Negaraku dan bacaan Rukun Negara ni bukannya hanya berlangsung di AEON Mall Nilai sahaja, tapi secara serentak di AEON seluruh negara! Wahhhhhhh! Betul-betul terasa semangat Merdeka! Pengunjung kat AEON Mall Nilai pun sama-sama bersemangat. Terbaik Rakyat Malaysia! Selepas itu ada sesi pengagihan kuih bakar sebagai tanda penghargaan dan simbolik acara kepada pengunjung AEON Mall, Nilai pada Hari Kemerdekaan ni.


Credit : http://tatimansur.com/


Sambutan Kita Merdeka Kami Anak Malaysia juga turut dimeriahkan oleh abang-abang Bikers. Terdapat juga booth-booth dari pelbagai agensi kerajaan antaranya Majlis Belia Malaysia (MBM), Agensi Antidada Negeri Sembilan, Bahagian Keselamatan Jalan Raya dan PDRM (Division Anti Scammer). 


Seronok betul dapat join sambutan Kita Merdeka Kami Anak Malaysia di AEON Mall Nilai. Macam-macam aktiviti yang kakak buat. Rugi siapa yang terlepas tau! So macam mana dengan sambutan Hari Kebangsaan korang? Best ke tidak? Apapun, Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke-65.


Untuk maklumat lanjut :

Website: www.aeongroupmalaysia.com

Facebook: www.facebook/aeonretail.my/ | www.facebook.com/MYAEONBiG/

Instagram: www.instagram.com/aeonretail.my/ | www.instagram.com/myaeonbig/





Baca Selanjutnya »