Blogger templates

Isnin, 29 November 2021

MySejiran | Majlis Menandatangani Memorandum Sefahaman Bersama Alphacomp Solution Sdn Bhd

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA 

MySejiran | Majlis Menandatangani Memorandum Sefahaman Bersama Alphacomp Solution Sdn Bhd - Baru-baru ni kakak berkesempatan menghadiri Majlis Menandatangani Memorandum Sefahaman antara Alphacomp Solution Sdn Bhd (ASSB) dengan Persatuan Peniaga dan Penjaja Kawasan Lembah Klang untuk memperkenalkan satu sistem iaitu MySejiran yang dicipta khas bagi menggabungkan semua industri untuk mendorong usahawan atau peniaga untuk meluaskan perniagaan.

Sekarang ni semua berada di hujung jari, nak order makan atau lain-lain perkhidmatan pun kita prefer untuk cari dalam mana-mana apps kan? Tapi selalunya apps yang digunakan akan mengenakan caj yang tinggi kepada para peniaga. Jadi Alphacomp Solution Sdn Bhd, telah memperkenalkan satu apps yang dinamakan MySejiran bagi membantu golongan B40 melebarkan sayap perniagaan. Tak kira sekecil mana pun bisnes anda.

Apakah tujuan dan kelebihan MySejiran kepada peniaga dan pengguna?

Tujuan MySejiran macam yang kakak dah cerita tadi, adalah untuk membantu para peniaga untuk meluaskan perniagaan secara lebih sistematik dan teratur. Zaman Covid ni, kita memang sangat-sangat menggalakkan contactless transaction.

Kelebihan MySejiran untuk peniaga :

Patuh S.O.P - MySejiran memperkenalkan Q-sistem dimana pelanggan tidak perlu berbaris ataupun bersesak di mana-mana kedai, restoran atau butik. Korang cuma perlu menggunakan apps untuk mengambil penggiliran dan hanya datang apabila giliran sampai. Senang kan? Tak payah beratur menunggu, sampai je turn korang, dah boleh masuk dine-in dan sebagainya.

Menjimatkan Tenaga Kerja dan Masa - MySejiran akan memperkenalkan smart menu dengan hanya menggunakan QR Code. Pelanggan cuma perlu membuat pesanan secara dalam talian. Kalau korang perasan, dah ada kedai mamak yang gunakan sistem order dalam talian. So sangat mudah dan takkan ada order yang missed. Selalu kalau order pakai mulut ni, kadang korang order lain, dia hantar lain. Hahaha. Lepas tu pulak, tak payah kejap-kejap nak panggil ane tu untuk tambah order.

Geran Kerajaan - Pihak pengurusan akan membantu para peniaga untuk mendapatkan Geran daripada badan-badan kerajaan dengan menggunakan database perniagaan peniaga (merchant) bagi memperluaskan perniagaan mereka.

Tiada sebarang CAJ TAMBAHAN! : MySejiran tidak mengenakan caj tambahan. Kesemua caj yang dikenakan oleh peniaga akan terus masuk ke akaun peniaga.

Kelebihan MySejiran untuk pengguna :

E-Voucher - Setiap kali korang menggunakan MySejiran, baucer akan diberikan secara berterusan melalui kaedah B2B (Belian atas belian / Purchase with purchase)

Pengguna bebas membuat pilihan terus untuk Dine In, Take Away or Delivery. Korang cuma perlu pilih didalam apps MySejiran sahaja.

Antara Persatuan Peniaga yang turut sama Majlis Menandatangani Memorandum Sefahaman ini ialah :

  • Persatuan Peniaga dan Penjaja Lorong Jalan Tuanku Abdul Rahman
  • Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Sg. Besi Kuala Lumpur
  • Persatuan Peniaga dan Penjaja Kecil PPR Seri Alam Kuala Lumpur
  • Persatuan Penduduk PPR Seri Alam Fasa 2
  • Pesatuan Peniaga dan Penjaja Bumiputera Wilayah Persekutuan - kawasan Cochrane
  • Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera Cawangan Wilayah Persekutuan

Kini, seramai 10,000 peniaga berdaftar dengan MySejiran dan dianggarkan lebih 2.5 juta para usahawan B40 seluruh Malaysia akan turut serta dalam inisiatif MySejiran ini. Dengan adanya suntikan dana sebanyak 5 juta daripada Eutopis Equity Sdn Bhd, MySejiran akan memperluaskan lagi sistem ini ke tahap yang lebih tinggi sekaligus menjadikan sistem MySejiran lebih dikenali ramai.

Syarat Menyertai MySejiran

  • Terbuka kepada semua jenis perniagaan sama ada restoran, butik pakaian, bengkel kereta / motor dan apa sahaja jenis perkhidmatan perniagaan tak kira kecil ataupun besar.
  • Perniagaan mestilah berdaftar dengan SSM atau Majlis Perbandaran (PBT)
  • Yuran tahunan serendah RM600 bagi tujuan promosi, penyelengaraan dan lain-lain.

Untuk mendaftar layari : www.mysejiran.my

Manakala bagi korang yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai MySejiran boleh layari : www.mysejiran.com untuk melihat sendiri bagaimana sistem ini berfungsi. Ini adalah contoh sistem sahaja, sistem penuh MySejiran akan diperkenalkan pada hari pelancaran kelak.

Para peniaga rebut peluang dengan menyertai MySejiran sekarang, inilah masanya untuk para peniaga B40 melebarkan perniagaan dengan adanya platform perniagaan yang diperkenalkan oleh MySejiran.

Tahniah ASSB dan sistem MySejiran!

Info Alphacomp Solution Sdn Bhd

Alphacomp Solution Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang mempunyai kepakaran dalam bidang Teknologi Maklumat (IT) dan sistem perisian dan perkakasan (software and hardware).

Jumaat, 26 November 2021

LuLu Super Friday | Tawaran Hebat dan Menarik, Jom Serbu!

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

LuLu Super Friday | Tawaran Hebat dan Menarik, Jom Serbu! - Kalau nak beli grocceries atau barang-barang keperluan lain, kakak memang selalu pegi LuLu Hypermarket. Kat sini macam-macam ada dari barangan dapur, keperluan harian, barangan elektrik dan pakaian.

Bermula 23 November sehingga 5 Disember 2021 ni korang kena serbu LuLu Hypermarket cepat-cepat sebab ada jualan LuLu Super Friday menawarkan pelbagai TAWARAN HEBAT SEHINGGA 70% untuk pelbagai barangan terpilih. Yup, 70% okay!

Bila dengar je pasal #LuLuSuperFriday, terus kakak pegi LuLu Hypermarket KL yang terletak berdekatan Menara Capsquare tu. Mujur dekat je dengan rumah, risau kalau pegi lambat-lambat nanti stok barang yang kakak nak takde pulak.

Benda pertama yang kakak cari kat LuLu, barangan elektrik dan elektronik. Kat sini terdapat pelbagai jenama yang boleh korang pilih. Lepas tu pulak, ada diskaun sehingga 70%. Kalau korang nak beli barang rumah, ni la masanya! Sekarang kan ramai dah mula buat majlis perkahwinan, nak cari hadiah kawen kengkawan pegi je LuLu. Oven, kipas angin, vacuum cleaner, air fryer, mesin pengisar dan sebagainya banyak offer tau!

Kalau nak cari gadjet pun boleh datang sini, pelbagai telefon pintar dan laptop berjenama ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan. Kakak ada plan nak beli telefon baru untuk Abah, tengok price range dia memang dalam bajet kakak. Lepas tu barangan dia memang berkualiti, powerbank yang kakak beli dulu pun masih berfungsi dengan baik sampai sekarang.


Selain dari barangan elektrik dan elektronik, LuLu Super Friday menawarkan diskaun untuk barangan lain juga. Kalau korang ada plan nak travel boleh cari luggage kat sini, pelbagai size ada. Macam yang kakak pegang tu, harga asalnya RM569, lepas diskaun 70% jadi RM170.70 je. Memang berbaloi dan jimat sangat!

Mentang-mentang ada LuLu Super Friday, kakak round semua seksyen yang ada, masuk kat area household pun jadi rambang mata. Perkakasan dapur yang ditawarkan pun murah gila, set cawan 12 unit ni pun jadi serendah RM9.99 je. Memang kakak beli terus, tak payah nak fikir 2 kali. Kalau fikir memang habislah cerita dia.


Kalau korang ke bahagian fesyen, kasut, beg tangan wanita, sari dan churidar pula, korang boleh dapatkan POTONGAN HARGA SEPARUH. Buat pembelian RM100 dan dapatkan kembali shopping voucher bernilai RM50. Kiranya korang dapat bayaran balik separuh je dari harga yang korang beli.

Kalau sape kenal kakak, memang sedia maklum kakak suka sangat benda-benda yang ada elemen Bollywood. Terus kakak tengok kain sari. Kain sari ni kalau nak beli, boleh tahan juga harganya. Nak pulak kalau detailing dia tu banyak, boleh cecah sehingga RM500 keatas. Dah alang-alang ada LuLu Super Friday ni, bolehlah kakak grab sehelai 2 dengan harga berpatutan. Cantik betul kain sari yang warna merah ni tau!

Seterusnya kakak pusing kat bahagian LuLu Grocer. Ni memang all time favourite section kakak! Buah-buahan, sayur-sayuran dan barangan basah kat sini dijamin segar. Lepas tu harga pun murah. Ada pulak jualan LuLu Super Friday, ada certain products jadi lagi super duper murah. Korang tengok sendiri, beras basmathi Sunflower ni dari RM70 jadi RM35 je!

Kalau korang nak tau, LuLu sangat menyokong Kempen Beli Barangan Malaysia bagi menyokong sektor IKS dengan memberikan potongan menarik ke atas Barangan Buatan Malaysia. Siapa lagi nak sokong produk buatan sendiri kalau bukan kita kan?

Tak sempat nak ke LuLu Hypermarket? Jangan sedih-sedih okay, korang boleh berbelanja secara online di luluhypermarket.com. Korang cuma perlu berbelanja RM100 keatas dan boleh dapatkan khidmat PENGHANTARAN PERCUMA! Berbaloi ke tidak?

Apa tunggu lagi? Jom serbu LuLu Hypermarket sekarang! Kalau baca je tapi tak pegi, rugi tau. Weekend ni kakak nak repeat balik, aritu pegi naik motor dapat shopping 1 bag je. Hujung minggu ni kakak nak datang naik kereta pulak. Hehehee.